lunes, 19 de julio de 2010

MANISES EN EL AÑO 1999 (SIGLO XX), ARTÍCULO PUBLICADO EN EL PROGRAMA DE "LES SANTES" DE 1999.


Este artículo se ha actualizado el 11 de marzo
de 2020, cerca de 21 años después de publicarlo.
El motivo es aclarar al lector que lo que aquí se
relata es lo que el autor hubiese querido encontrar,
y no lo que en ese momento se encontraba.
No se incluyen fotografías de la época, mejor
entren en el menú y vayan leyendo cómo está
la Ciudad actualmente.

VISITA TURISTICA A LA
CIUTAT DE MANISES

Un programa de festes, com el que ara te vosté en les mans, mai ha segut lloc per a crear discòrdia i malhumor, sino tot lo contrari, ya que en els articuls s'intenta donar a coneixer o retraure totes aquelles coses bones que té un poble, ya siguen socials, culturals o econòmiques, per aixó vaig a intentar glossar el meu poble: MANISES, vist per un visitant que interessat per la Història i el nom, ve a Manises de visita turistica.

De tots es conegut que la Nostra Ciutat té la ceràmica com a referència, i és u dels pobles d'Espanya que, cadascú en les seues variants, te l'artesania, en este cas la ceràmica, com a quefer quotidia i que'ls tallers i les fàbriques son el referit d'ella.

Fent un repàs per la guia turistica de Valéncia, Manises té la categoria de Ciutat Artesana, Cuna de la Ceràmica, i entra dins dels circuits per a visitar, per tot aquell que ve al Nostre Regne, Regió o Comunitat. Ademés de l'artesania ceràmica te atres maravelles que la fan apetitosa i de bon vore. Es obligatoriament lloc d'encontre i referència.

Em situe dins d'un grup d'extrangers, d'eixos que cada dos o tres dies venen a Manises i que fan l'entrà trionfal per Quart. Lo primer que m'encontre es una carrer ample, ple de palmeres i on les vies del tren estàn soterrades, no existix divisió entre Manises i Quart. El guia me confirma que fa anys hi havien unes barreres que, ademés de la mala image, era motiu de estancaments i d'hores perdudes, pero que ara ya tenim el tren, convertit en metro i que, aplega fins a l'aeroport internacional. El metro està soterrat en Quart i en tota Manises i torna a eixir a les afores del poble, a on no molesta ni als ciutadans ni a les fàbriques. Costà per es va conseguir, a l'anar tots units. Poble i Ajuntament, Quart i Manises.

Passe'm el pont, després del Barri del Carme, i ya comencen les sorpreses, a l'esquerra m'encontre en una gran plaça, que es diu d'Espanya, on s'encontren recollits, en primer terme, rodejant la plaça, tots els escuts de totes les provincies espanyoles. Dins me maravella la grandiositat i el bon gust en que està feta esta plaça, on es recullen tots els jocs que els chiquets jugaven, antigament. En l'autobus, el guia nos dona 15 minuts per a llegir i comprende lo que alli s'exposa, quan realment es necessari molt més temps per a poder admirar lo que alli s'encontra.

M'emporte un gran plaer visual, ya que en la frontera d'enfront, fent joc en el conjunt de la plaça, existix una fàbrica de ceràmica, que ara es veu tota l'artesania que conté, pero que antigamente, fa molts anys, el propietari de la fàbrica, tingué que tapar-la, pintant-la de calç, per que l'Ajuntament li volia fer pagar una cantitat molt gran de diners per que ho consideraven com a publicitat, pero que en realitat es el nom de la fàbrica, fins a que es donaren conte que, l'antiguetat que tenia l'artesania i la bona image i impressió que donava al que entrava en Manises, per eixa zona, era superior en calitat a lo que possiblemente es poguera traure en impots.

Pujem a l'autobus i no més entrar al poble, m'emporte la sensació que estic en un poble com n'hi han pocs en Espanya, me crida l'atenció lo net que està i lo cuidades que té les aceres i les cases. Netes, emblanquinades, els llindars de les portes plens de taulellets en cenefes. Aço comença be.

A la dreta es veu un edifici, de recent construcció, i que servix per a la Promoció de la Ceràmica Valenciana, el seu nom AVEC, Associació Valenciana d'Empresaris de Ceràmica. En est edifici es pot admirar tota la diversitat de la ceràmica i porcelana que es fa pels membres de l'Asociació. Es un edifici que el poden visitar no més professionals del sector, a excepció d'acontenyiments o mostres preparades aposta.

Parem en el semafor que indica, a Manises-a Paterna, i veig a l'esquerra un gran edifici. El guia comença a explicar que abans era un edifici antic, on estava un casino, una emisora de radio i atres dependencies, a punt de caure, pero que hui en dia es la seu social de la Banda de Musica. Té un gran saló d'actes i moltes dependencies, totes elles insonorisades, per a no molestar als veïns, i ademés té aparcament soterrani per a poder aprofitar el lloc i traure el maxim rendiment. L'edifici, propietat del poble, està decorat, per dins i per fora, ¡¡¡ com no !!!, en ceràmica i rajoletes de Manises. En la part de d'alt finalisa la decoració, en quatre ànfores antigues, originals, boniques, uniques, pintades en blau, i que gracies a la sensibilitat dels manisers i al servici de manteniment de l'Ajuntament, es guardaren i hui es poden vore i admirar.

L'autobus aparca en l'Oficina de Turisme, carrer del Poble Valencià, i mentres mosatros entrem a que nos donen propaganda en tots els idiomes: Valencià, Castellà, Anglés, Francés, Italià, Alemà i inclus en Japonés, l'autobus es dirigix, acompanyat per la policia municipal, a una zona d'aparcaments que ya se té pre-establida i que ara, ens diuen, está situada enfront de l'estacio de Renfe, encara que n'hi han atres en atres llocs de Manises, com per eixemple en l'explanà junt al Trinquet.

A l'entrar en l'Oficina de Turisme, ademés de l'amabilitat de les persones que l'atenen, lo primer que admirem es una gran parc que existix al costat i que antigament eren unes basses d'aïgua que abastia a tota Valéncia. Fa alguns anys hi havia una escola taller, pero hui està en uns atres terrenys de propietat municipal, ya que a on estava no tenia lloc de ser, a l'existir un mercat i ni per salubritat, estètica ni per sentit comú, devia continuar alli.

Baix del parc s'encontra lo que antigament eren les basses i el mecanisme que fea que se purificara i es fera potable l'aïgua. Per una escala de caragol vaixem. Es veuen els mecanismes antics i les mencionades basses. Tot net, ple de llum, i que encara guarda eixe sabor artesà, en este cas de fer l'aïgua potable. Es un lloc fresquet i agradable, digne de vore.

El guia comenta que ara, al pujar, baix de lo que's el parc existix un aparcament de coches, aprofitant els forats que n'hi havien de les basses a l'aire lliure i que d'alt, com vegem, està contruit el parc per a que'ls maniseros puguen anar i passar el rato, disfrutant de la naturalea a l'aire lliure. Es u dels centres de recreu que més m'ha agradat , ya que
té la caracteristica que està tancat i rodejat, tant per dins com per fora (on baixem dels autobusos), i a més del arbres tan antics i auntòctons que n'hi han i que fan ombra, existixen uns murals de ceràmica on s'explica l'antic procés de l'aigua, fent referencia al nom del Parc. Informa que fins a les 10 de la nit està obert i en dies de festa més tart. S'aprofita per a fer actes culturals, sobre tot en l'estiu.

No molt llunt del Parc dels Filtres, s'encontra l'acequia d'Els Arcs, que encara que està dins del llit del barranc, en el seu dia es varen canalisar les aigues que per alli anaven i ara servix per a que es puga anar a passejar i disfrutar de l'aire lliure, on els chiquets i majors s'ho pasen la mar de be.

Dels cinquanta que anem en el grup mos dividixen en dos de 25, ya que es podem pedre les explicacions que el guia nos dona, i no volem deixar-se res en el tinter, volem coneixer-ho tot.

El meu guia, millor dit la meua guia, es una chica molt simpàtica, enamorà de Manises i de totes les seues maravelles, (ho detecte per la forma de parlar i els ulls que la delaten), i primer mos fa entrar en el mercat explicant que antigament eren pocs el llocs de venda i es volia tancar, pero per la pressió dels veïns, l'Ajuntament va reconsiderar la situació i va fer una gran campanya donant facilitats per a que no sols els que estaven allí es pogueren mantindre, sino que anaren aumentant fins a que estigueren tots els llocs plens, com ara. La frontera del Mercat "Los Filtros", una preciositat. Tot net i curios. Els baixos els gasten els propietaris del llocs del mercat per a càrrega i descàrrega, ya que te un ascensor, pagat per l'Ajuntament, a conte de les concesions dels llocs de venda, per a facilitar-los el traball. Lo que queda de lloc s'utilisa d'aparcament, ya que és una zona que te falta de places.

Eixim i m'emporte la segona gran impressió, un edifici, tot decorat en taulellets blaus, antic, "El Arte". Buscant en l'informació que de Manises ens han donat, recorde que estava en unes postals que vaig comprar en Denia. Dona goig vore-la. Tot l'edifici en taulellets blaus i enblanquinat , donant una sensació de respecte pel Patrimoni d'un Poble, pero lo que més me crida l'atenció es que mirant-la de front, a la part dreta existix un afegit (pareix), pero que forma part de l'edifici, on estàn les incrustacions més valuoses de tota la frontera. Explica la chica que antigament estava tapat en algeps i que, per fi, es va recuperar i ara es mostra a tots, en tot el seu esplendor.

El carrer, encara estem en el del Poble Valencià, està net i les cases totes pintaes i curioses.

Tornem arrere i s'encontrem en l'Avinguda de Blasco Ibáñez. ¡¡¡ Que passà d'Avinguda !!!. Tres Monumenmts centren la decoració principal. Destaca la Creu de Ceràmica, el monument al Ceramiste Gimeno, les figures de l'Alfarer, el Pintor i la Pintora Manisera (totes fent un conjunt),  aixina com els bancs artistics i ornamentals, de ferro i fusta, diferents a tots, i que estàn a lo llarc de tota l'Avinguda. Tenen uns medallons on es representen escenes del procés de la fabricació de l'artesania ceràmica manisera.

Son extraordinariamente funcionals, ya que en circunstancies excepcionals (obres, pavimentació, etc.) es poden traslladar de lloc sense fer molta faena. El paviment, de ceràmica, de la que no esbara, on pots passejar, i completa la decoració uns macetons de terra roja i unes jardineres, en rosers, i decorades en taullels, fets per pintors i pintores manisers, (tot cau en casa). La circulació, encara que és una artearia principal, que creua el poble, està reduïda a limits de 20 km per hora. El pas de persones està senyalisat en llum intermitent i pintat en terra, "pasos de cebra".

L'Avinguda, també té, com a ornamentació unes faroles diferents a les típiques de plastic, tan lleges i que decorativament no aporten res. Les d'ara son de ferro forjat, en incrustacions de ceràmica, feta pels artistes de Manises, del Poble, i que son un model per a que, poc a poc, i segons es vagen fent velles les existents es posen en el seu lloc, per tota Manises. Els monuments estàn plens de llum i la guia nos ensenya unes fotografies, fetes de nit (ara es de dia i no es pot apreciar), on es veu la bellea de toda l'Avinguda en el seu conjunt.

Després de descansar un poc en els bancs, visitem l'Antiga Escola de Ceràmica, on s'encontra la Seu del Gremi de Mestres Artesans Ceramites. Est edifici, antigament estava ocupat per una guarderia infantil, que ara ya té una atra ubicació, la Banda de Musica que també té la seua pròpia i el Gremi de Ceramistes que continua en el mateix lloc. Hui es tot per a la ceràmica, per a fer demostracions i ensenyar l'ofici, tant a jovens com a majors. Totes les semanes el visiten escoles, tant de Manises, com de fora, per a que coneguen i sapien apreciar l'artesania que alli es fa, i que Manises, Cuna de la Ceràmica, des de tans anys continua fabricant. Nos ensenyen el claustre i les dependències que'l rodejen i alli s'encontren ceramistes, jovens i manco jovens, que deprenen l'ofici d'alfarer, per a que no es perga. Dibuixar, pintar, fer a l'aire, restaurar, reproduir, etc. etc. es el treball que en l'escola s'ensenya a tot el que vol dependre l'ofici. En les dependències , en la planta baixa, entrant a l'esquerra, existix una exposició permanent de les obres que fan els Agremiats de l'Associació i en la part dreta comença propiament l'escola.

En la part superior de l'edifici existixen una sales que s'utilisen, també, d'exposició de Ceràmica, pero que en un moment determinat, l'Ajuntament fa les exposicions o Bienals de Ceràmica o qualsevol atre acte cultural que se considere oportu.

Ademés de les visites de les escoles, diariament es recibixen visites de professionals i particulars que estàn interessats per la ceràmica, en concret per la Ceràmica de Manises.

Una vegada finalisat esta interesant visita, visitem el Museu de Ceràmica, que és u dels millors i de major contingut de la Història Ceràmica Manisera. Està situat en el Centre Històric de Manises, a l'igual que l'Església de Sant Joan Batiste, que també visitem, i que en la propaganda que ens donen fa una chicoteta introducció, en varies llengues, del perqué, com i quan es va construir. Per dins no té res que envejar a cap d'Església que yo he vist, ya que els murals de ceràmica, les cenefes antigues, les reproduccions i tant la cupula com la capella de la comunió, que ara estan restaurant, es de lo més bonic i artistic que te Valéncia. Destaca el quadre de "La Santa Cena" realisat per Arturo Alamar, en l'any 1922. Es un panel ceramic de 3,30 x 2,20 metres, que reproduix l'oleo de Francisco Basano, que existix en el "Museo de El Prado". Està compost per 352 taullels de 15 x 15, i s'encontra en un lloc, al meu entendre, poc realçat, ya que, o es trau i es coloca en un lloc preferent, o s'enllumena, per a donar-li la categoria que té. La visita a l'Esglesia està contemplada dins del circuit de la visita a Manises, part històrica.

Per a finalisar el guia nos comunica que en el lloc d'encontre, La Creu de l'Avinguda, espera l'atre grup i que tenim 1 hora per a visitar i comprar
ceràmica en les tendes que, passant de 50, existixen en el poble i cada dia en posen més. Allí podem comprar recorts de Manises, comprar "postals" de toda clase, antigues i noves, (es troben en les tendes, bancs, estancs, forns, etc.) a on estornarem a reunir en el mateix lloc per a pujar als autobusos y anar-se'n a Valéncia. Abans passarem per la "Paloma", monument de l'artiste Enrique Sanisidro, que també ha pintat els murals de l'Aeroport i d'AVEC.

Pujem en l'aubotus creuem Manises pel carrer de Riba-roja i pasem, a l'eixida del poble, per una "rotonda", chicoteta, molt ben ornamentà, ya que per ser una atra entrà a la Ciutat s'han preocupat de fer uns grans panels de ceràmica, (com estàn en totes les entrades a Manises), en varios idiomes. A l'entrar donant la Benvinguda i a l'eixir desijant-los Bon Viage i que'ls esperem. A la dreta la "Paloma" i a l'esquerra l'Aeroport.

Moltes son les possibilitats que, com a foraster, crec que té Manises com a Centre Turistic i Cultural. Possiblement es pogueren aportar moltes idees, pero ya ho farè en la meu pròxima visita, que espere no tarde molt.

Eixim de Manises per la carretera que va junt a l'aeroport, en direcció a Ribarroja. Ampla, en dos sentits de circulació per banda, com una autovia. Apleguem al Poligon de la Cova. Ample, gran, en molt d'espai, ben senyalisat, on s'endivina que quan el varen planificar posaren el cinc sentits, ya que no li falta de res. Per tindre té infinitat d'empreses extrangeres, ya que vas passant y tot son firmes asiàtiques que s'han establit en Manises.

Vertaderament Manises sí que és internacional.

Pepe Esteve Navarro
Manises Online, 21 de març de 1999
.

No hay comentarios:

Publicar un comentario