MOROS I CRISTIANS 2024

MOROS I CRISTIANS 2024

ESTE BLOG ESTA ESCRIT EN IDIOMA VALENCIÀ, NORMES DE LA R.A.C.V. (REAL ACADEMIA DE CULTURA VALENCIANA), NORMES D'EL PUIG, I EN CASTELLÀ O ESPAÑOL

sábado, 30 de junio de 2012

MOROS Y CRISTIANOS DE MANISES 2012


Este es el programa de actos de las Fiestas de "MOROS I CRISTIANS" para este año, que se ha repartido por Manises:


 .

1 comentario:

  1. MOORS AND CHRISTIANS IN MANISES (UN "RECAET" ALS MEMBRES DE LES COMPARSES)
    Anem a opinar (sense ofendre, es clar). Ara fa anys, un grup de veïns del Carrer Major (Antic Carrer Nou), II tram, s’els va ocorrer d’emular als festers d’Alcoi, Pedreguer, Villena, Oliva, i tants i tants pobles de les comarques del Sud, encetant a Manises les Festes de Moros i Cristians i constituïnt-se en la primera Comparsa (L’Albardí) oficiosa del que hui ès el primer atractiu (amb el permís de la Cavalcada de la Ceràmica) de les Festes del estiu a Manises: Les desfilades del munt de Comparses que no deixa de creixer. Enguany una més.(Alorávides, aixó sí, en castellà) Benvinguts.
    Des d’aleshores, el Cartell anunciador de les Festes de Moros i Cristians s’ha fet, fins al 2012, en valencià, sense que ningú posara cap pega ni es tingués que “traduïr” al castellà.
    Qué ha tengut que pasar per a que aixó canviara? Perqué, els responsables de totes les Comparses, la Junta, Comité o Consell d’Intercomparses, han decidit acabar amb eixa costum i ordenar publicar el Cartell en castellà i sols en castellà? Quí, a eixa Junta d’Intercomparses, mostrant un incomprensible odi a la llengua “natural” de la gent de Manises, ha decidit treure al valencià (ja quasi marginal a la pràctica totalitat de les publicacions festeres, incluïnt hi les falleres) d’un Cartell amb més de 30 anys amb les justes cinc paraules en la llengua dels nostres pares: Festes de Moros i Cristians?
    La pregunta va dirigida a cadascú dels membres de cadascuna de les Comparses de Manises. Perqué?

    ResponderEliminar