MOROS I CRISTIANS 2024

MOROS I CRISTIANS 2024

ESTE BLOG ESTA ESCRIT EN IDIOMA VALENCIÀ, NORMES DE LA R.A.C.V. (REAL ACADEMIA DE CULTURA VALENCIANA), NORMES D'EL PUIG, I EN CASTELLÀ O ESPAÑOL

martes, 31 de julio de 2012

LES FESTES, MANISES Y UNES REFLEXIONES PARTICULARS


REFLEXIONS EN VEU ALTA
( PER ESCRIT )



S'han acabat les festes, els dies que venen mos porten a l'activitat quotidiana, en que tornem a la nostra activitat que hem aparcat durant uns dies.

Estes festes han segut dies d'eixir, de trasnoctar, de mantindre contactes en persones i amics, els normals de tots els dies o en els que fea temps que no veem.

En l'aspecte particular cadascú ha fet lo que ha li ha donat la gana, lo que ha cregut convenient o lo que ha pogut. Pero no me resistixc a parlar d'eixes persones en carrecs publics com l'Alcalde i Regidors del Nostre Poble, i alguns funcionaris en responsabilitat -pel carrec que tenen- que tornaran a chafar terra. Els politics perque s'han acabat els dies d'inauguracions, de tallar cintes, de dinars, berenars, sopars i algun que atre resopó a altes hores de la nit. Els segons, els funcionaris en responsabilitat, perque poden tornar de las vacacions o de la malaltia despres de passar les festes en casa i tranquils, encara que se supon que en festes es quan mes faena n'hi ha, pero aixina son les coses i els drets, encara que no siga ni etic ni moral.

Com les festes no son dies de critiques, sino de passar-ho be i gojar de lo que els festers de cada festa, preparen, me he esperat a que fora final de mes per a fer unes chicotetes reflexions en veu alta, millor dit: En Veu Alta, pero PER ESCRIT.

VISITES OFICINA DE TURISME:

De tots es sabut que Manises esta dins del circuit de visites que s'organisen per a coneixer els pobles. Les rutes les marquen i segons els dies -les professionals de Turisme- acompanyen i donen tota l'informacio necessaria als que nos visiten.

No vaig a entrar en els llocs que visiten ni lo que fan en la seua visita a Manises, pero baix el meu punt de vista i buscant una bona image del poble, exponc 3 “peros” a eixes visites, que son:
  1. ESTATUA AL TIO PEPET EN L'AVINGUDA DE BLASCO IBANYEZ.

  1. LA CREU DE CERAMICA EN L'AVINGUDA DE BLASCO IBANYEZ.


  1. EIXIDA A L'AEROPORT (EIXIDA QUE NO SE SI ALGUNA VOLTA S'HA FET).




Referent a les estatues del Tio Pepet i de La Creu de Ceramica, el comentari es el mateix: Els arbres que hi han davant i darrere d'elles els tapen i els visitants i inclus manisers, no poden fotografiar-se en elles. Es una image que no es dificil d'arreglar, ya que caldria transplantar els arbres que ara existixen per atres mes chicotets -i que no creixen- per a que es poguera tindre una visio mes acorde en l'importancia de les dos estatues i de lo que representen.

A tal fi el dia 26 de Juliol de 2012 he presentat dos cartes en el Registre de l'Ajuntament demanant que s'estudie la possibilitat i es porte avant.

En relacio a l'eixida a l'Aeroport, tots vostes han vist que l'entrada a Manises, venint del Metro, pel carrer de l'Auditori Germanies, la senyal que indica aeroport, mos envia a l'Avgda de Blasco Ibanyez, aplega a on es creuen cinc carrers: San Bernardo, Masia de la Cova, Cura Català, Monsenyor Avinyó i Bajada del Asilo. Puix be les indicacions mostren que anar a l'aeroport es deu d'anar per l'Avgda Francisco Valldecabres ( passant per davant de l'Asilo o Casa Residencia ), a l'esquerra pel carrer de Fermín Vilar, i al final a la dreta pel carrer de Masia de la Cova, Plaça del Dos de Maig, Moli de la Llum, i per davant de l'Auditori Pepe Sancho, directes a la Paloma, alli pegar-lo la volta a la rotonda i cap a l'Aeroport, quan lo mes facil haguera segut: García Lorca ( Frontera de Francisco. Valldecabres-Auditori Germanies ), a l'esquerra, carrer de Ribarroja i directe a l'Aeroport.
Estes senyals no son d'ara, fa mes de 10 anys que estan aixina i a lo millor se posaren per a que visitaren la nostra Ciutat.

NETEJAR ELS PARCS, POLIGONS o L'ARRIBA

En el mes de Juliol s'ha mampres la tasca de netejar els jardins i vores dels parcs per a mantindre'ls nets i decents. La faena es va escomençar, pero s'ha quedat a mitat, ya que els jardins (alguns) s'han netejat i en la majoria no s'ha arreplegat els papers, plastics, bosses, etc. i el de la fotografia que els mostre, ha estat mes de 15 dies amontonat sense arreplegar-lo. Hui dilluns 30 de Juliol, l'han arreplegat.



No parlem dels Parcs en general, als que estos dies els fea falta una revisio adicional, pel seu desgast i perque les festes y la calor ha fet que estigueren mes visitats, i per conseqüentment tambe s'embruten mes.

Tampoc parlem dels Poligons ( Aeroport o La Cova ) que fa falta una neteja a fondo i donar una bona image als empresaris que volen instalar-se en la Nostra Ciutat.



Pero lo que s'emporta la “palma” es l'Arriba, el Parc-Jardí de l'Arriba, al que han entrat en cabaç i lligó, i inclus en maquines, li han fet una indecent destrossa. Les tombes tapades de terra i materials de construccio i s'ha furgat per a encontrar ( ¿ qué pensaven encontrar ? ) alguna cosa espectacular, i que a dia de hui -dilluns 30 de Juliol- es veu que s'ha decidit fer un tancat per a que es puga vore l'interior.
Lo que estan fent ara ¿ no s'haguera pogut fer fa 3, 4, 5, 6, 7, 8. 9 o 10 anys ?.









La falta d'informacio per part de l'Ajuntament, per mig d'una nota al Poble, o una pancarta en el mateix Solar de l' Arriba, informant de lo que va a fer era lo correcte, i mes en el Nostre Ajuntament que no mes pixa un pardalet ya esta fent notes de prensa en la seua corresponent fotografia.



Començaren el mes de juny ( esta foto es del dia 19 de Juny de 2012 i en 1 mes i pico sols hi ha fet lo que ara veuen d'alt.

RESTAURACIONS: QUADROS, PASSEIG DE L'HORTA I CARRERS, CARRERS QUE O NO APLEGUEN O SE'N PASSEN.

En el mes d'Abril es varen llevar els taulells que estaven trencats en el Passeig de l'Horta, que ara fa 10 anys que es va inaugurar.












Es de supondre que la restauracio es portara a cap pels alumnes de l'escola de desenroll municipal, que depen de l'Ajuntament. No obstant els servicis de neteja podrien passar i pegar una miraeta i vore que la resta d'elements estan completament deixats i trencats, per lo que faria falta un bon repas i una ma de pintura a tot el Passeig, sense oblidar les reixes que hauran de tornar-les a fer noves.

El problema dels noms dels carrers es per a NOTA ( Un 10 per lo manco ). En molts carrers no existixen noms -per lo manco deuria de ser u al principi i atre al final-, pero no es aixina, si en alguns no existix nom, en atres no apleguen. En els atres estan noms en carrers que segons s'ha decidit ya no es diuen aixina, per lo que servix per a confondre al personal.






Com poden vore, o no apleguen o se'n passen. Posar es relativament facil, lo important es el manteniment, i es just lo que no es fa.




Al mateix temps existixen en Manises quadros de ceramistes que varen donar a l'Ajuntament, com Marcial Marco, i que no porten cap de manteniment, estan completament abandonats, per lo que pel Departament de Cultura, Patrimoni o pel servici de Restauracio del Museu, es deuria de posar ma per a restaurar-los i que l'image del poble fora lo mes perfecta possible, no la que s'intenta vendre ( Portal de Turisme de la Comunitat Valenciana) i despres no se correspon en la realitat.






Els Fumerals del METRO necessiten una restauracio, ya que alguns d'ells estan trencats i si no s'arreglen cada dia que passa aniran deteriorant-se mes.



Estes dos fotografies dels panels de l'entrada a Manises per Paterna, estan sense cap de manteniment. En la fotografia es poden vore, pero a dia de hui esta tapat per la brossa i els arbres.





Este panel de l'entrada a Manises per la carretera de Ribarroja, que es del mateix autor, i que en son dia va costar un grapat de millons de pessetes, tambe esta en falta de manteniment i dia que passa dia que es deteriora mes.



Este panel de taulells que estava a l'entrada a Manises, des de Paterna, ha desaparegut i no s'ha restablit. Manises ¿ CUNA DE LA CERÁMICA ?  



Senyals en l'avgda, sense senyal. En una pas de " cebra " i en una rotonda. Mesos i mesos sense arreglar.


Monument al Bisbe Soler, en la Plaça del Castell. ¿ Açó es lo que ensenyem al nostres visitants ?. Es mes la desidia que la pobrea. ¿ Per a que volem a uns regidors lliberats ( 12 del Partit Popular ) que NO FAN RES, QUE NO PATEJEN EL POBLE, mentres no siga a inauguracions, alguna que atra provessó o Missa, per a que vegen que acodixen. Balafiament (despilfarro) de diners que estem pagant-los sense trellat, barat a res.



Parc d'Els Filtres, una mostra.


Monument en la Plaça del Dos de Maig.


L'eterna merdà en el Mercat d'Els Pins. Esta es la frontera, que despres d'anys de demanar-ho han llevat els cartells de ferro per a publicitat. Si volen saber com esta, li peguen la volta i voren lo brut i deteriorat en que s'encontra. ¿ No hi han ceramistes ( que no siga sempre el mateix ) en Manises que puguen fer uns murals i posar-los en la frontera, per davant,  per darrere i pels costats ?.



Febrer de 2011


Per cert, el quadro del Museu de Ceramica, el que esta en la frontera, porta des de 2011 ( que yo sapia ) pendent de restauracio. Espere que tot lo que he dit no tarde el mateix temps en restaurar-se, perque sino . . .

AQÜEDUCTE ELS ARCS

 0

El caixer ( cauce ) del barranc esta netejant-se, en este fotografies del 30.07.12, es veu que s'ha llevat brossa i matolls que des de l'Aqüeducte fins al Pont de Pedra, hi havien. Existixen encara terrenys que no s'han netejat, no se si es per que no tenen autorisacio o perque encara no s'ha pogut.

Lo que si que esta a la vista es l'Aqüeducte d'Els Arcs ( en alguns portals institucionals diuen arquets ). Possiblement no sapien que son 28 Arcs i que si furguen per baix voran que tenen mes alçaria que la que es veu, i en una antiguetat de molts sigles. L'aberracio que en son dia es feu -al posar la sequia damunt d'Els Arcs- es deuria de corregir i llevar-la.

Com dia hi han a la vista alguns Arcs, pero encara en falten mes que estan tapats i sent com és un B.I.C ( Bien de Interés Cultural, des de 2006 ) es deuria de restaurar i netejar, deixant a la vista tota la bellea que tenen i resguardant-lo per a sempre i que no es torne a vore com fins al mes de Juliol es vea.

PARQUES: COMUNS, SERVICIS O “WATERS”

Estem en l'estiu i el Parcs del Poble estan plens de gent i families -que en el seus chiquets- passen les vesprades berenant o jugant.



En casi tots el parcs ( manco en Els Filtres, que yo conega ) fa una olor a pixum que no se pot aguantar, ya que com no hi han comuns, waters o servicis ( com vullgam dir-li ), els menuts tenen que fer les seues necessitats en el mateix parc, dins del recint. No costaria res llogar -o comprar- uns servicis, waters o comuns ( com vullgam dir-li ) per a es poguera evitar esta mala practica i estar sentat fruint de la frescor i l'aire de les vesprades baix dels arbres -sense mals olors-.



Tot lo que aci anote no es una utopia, seria una realitat si es volguera, ya que son decisions politiques, i en els moments tan dificils que estem passant ( i els que falten a vindre ) nos deuen de reconsiderar i replantejar l'actitut d'ara i que ya no es tornen a produir quan les coses vagen be.

En pocs diners es poden portar a cap estes reformes, restauracions, neteges, etc., sols falta que els politics de Manises ( els 12 que manen en l'Ajuntament, no els 21 Regidors ) començaren a donar eixemple i des de Setembre anunciaren que cadascu d'ells -fent un eixercici de responsabilitat- deixaren de cobrar de l'erari public i treballara cadascu en la seua faena, en la que deixà per a entrar en l'Ajuntament ya que la tindrà prou abandonà i aixo no es bo, i al mateix temps, que cessaren als enchufats, assessors i amiguets dels carrecs que no produïxen res, i que es llimiten a pendre decisions politiques. Per ad aixo sols fa falta reunir-se en comissions ( assessorats pels tecnics i funcionaris ) i fer un ple al mes, per lo que sols tindrien que cobrar ( assistencia a comissions i plens ) una simbolica cantitat que no ofegara a l'Ajuntament en eixos vora 500.000 € ( 80.000.000 de pessetes ) que s'emporten a l'any, sense contar lo que l'Ajuntament paga per ells. Tambe que deixaren de cobrar eixa cantitat que rep cada partit de l'Ajuntament per atres conceptes, i que facen com tots, que se financen de les quotes dels afiliats.

Eixos diners que els paguem tots, que ixen de l'Ajuntament, servirien per a -per eixemple- acometre eixes chicotetes obres que he nomenat abans, al mateix temps que no es tindrien que suprimir ajudes socials, eixe coche per a l'ambulatori, eixes subvencions per als dependents i mes necessitats, no pujar els menjadors, i tampoc per a llevar-los la paga als funcionaris que fan la faena i porten avant el dia a dia de l'Ajuntament.

¿ S'imaginen en Setembre quan es creuen pels corredors de l'Ajuntament els 12 Regidors en el sou millonari que cobren, mes lo que aporta l'Ajuntament a la Seguritat Social per cadascu d'ells, en els funcionaris, la careta que posaran ?.

Si la seua voluntat es servir al Poble, ara tenen l'oportunitat. TOTS, els que manen ( 12 PP ) i l'oposicio ( alguns ya ho han fet, han destinat el seu sou a institucions benefiques ) de donar eixemple i treballar pel Poble, no per a cobrar del Poble.

I per a finalisar, i MOLT IMPORTANT, o per lo manco a mi me pareix i ya ho he dit en mes d'una vegà: ES PRECIS FER UNA AUDITORIA DES DE 1999 FINS AL 2011 i donar contes al Poble de Manises. Publicar en la uep de l'Ajuntament totes les partides, punt per punt i en noms i llinages.

L'Ajuntament de Manises -els que manen, els 12 del Partit Popular- son mestres en crear nous acontenyiments: PRIMER CONCURS DE FER ALLIOLI, PRIMER DE TAPES, PRIMER DE . . . . etc., etc., etc., deurien de donar eixemple a tots els manisers, i que en el mes de Setembre de 2012, fera una nota de prensa en la que anunciaren que es el PRIMER AJUNTAMENT QUE RENUNCIA A COBRAR ELS SOUS MILLONARIS QUE COBREN, PER FER UNA GESTIO POLITICA. Demostrarien que fins hui estaven equivocats i que de veritat LA SEUA VOCACIO ES LA DE SERVIR A MANISES, NO SERVIR-SE D'ELLA.

Si els Regidors de l'Ajuntament ( 12 del P.P. LLIBERATS i que cobren, el que mes 51.000 €-, 49.000 €., 35.000 € i els que menys 31.000 €. ) passaren a cobrar per assitencia a plens i comissions, tal i com cobren els demes Regidors dels Partits de l'Oposicio, tindriem diners per a les primeres necessitats i per ajudar i solidarisar-se en els que manco tenen.

Pepe Esteve.

PD:
Tots estos raonaments, reflexions i demandes que aci detalle, -com es poden imaginar- no me porten cap amistat, al contrari, m'enemisten en molts, amics i no amics, pero crec que MANISES esta per damunt de tot i d'ells, i la situacio extrema en la que estem, necessita est acte de valentia i honradea dels politics manisers.

No hay comentarios:

Publicar un comentario