ESTE BLOG ESTA ESCRIT EN IDIOMA VALENCIÀ, NORMES DE LA R.A.C.V. (REAL ACADEMIA DE CULTURA VALENCIANA), NORMES D'EL PUIG, I EN CASTELLÀ O ESPAÑOL

lunes, 19 de septiembre de 2016

MANISES CELEBRA LA PRIMERA MOSTRA DE BALLS TRADICIONALS CIUTAT DE MANISES


PRIMERA MOSTRA DE BALLS
TRADICIONALS CIUTAT DE MANISES


PRIMERA MUESTRA DE BAILES
TRADICIONALES CIUTAT DE MANISES




Idioma Valencià

El Dissabte dia 17 de Setembre es va celebrar -organisat per l'Ajuntament de Manises, Regidoria de Cultura- la I Mostra de Balls Tradicionals CIUTAT DE MANISES.

En esta primera ocasió el grup invitat ha segut el GRUP D'ARTÀ de Mallorca, que en els seus trages tradicionals, cantant les seues cançons tipiques mallorquines, han donant a coneixer el seu folclor -molt paregut en la forma i lletres de les cançons a lo nostre- que entra dins del ser i idiosincrasia del caracter mediterrani.

L'atre grup era el nostre GRUP DE DANSES I RONDALLA REPICÓ que nos han delectat en eixes cançons maniseres i valencianes que dona goig escoltar. 

L'acte fon presentat pel maniser Josep Antoni Moya i Penya-roja, que feu una introduccio sobre la Mostra, aixina como sobre els participans en la mateixa, llegint la seua Historia i trayectoria fins a dia de hui.



Idioma Castellano o Español
(En construcción)


En la Plaça del Cor de Jesús, antiga Plaça del Mercat, vestits en el seu trage regional, han acodit des del Carrer de Sant Joan, a l'escenari, on han començat a maravellar-nos en les cançons que nos han oferit, i que ara relacione.



PRIMERA PART: GRUP ARTÀ BALLA I CANTA,
(ARTÀ, MALLORCA, ILLES BALEARS)



Idioma Valencià

HISTÒRIA DE L’AGRUPACIÓ ARTÀ BALLA I CANTA

Artà Balla i Canta es va crear el maig de 1974.

Té una orquesta que acompanya els balls, en directe sempre, integrada per 14 persones, entre sonadors i cantadors; així mateix, té una quarantena de balladors.

Pero Artà Balla i Canta també es preocupa del planter i de la continuïtat; té una escola de ball a la qual assistixen més de setanta alumnes. Comencen als tres anys i poden estar fins als quinze. Llavors si es comprometen seriosament, passen a formar part de l’Agrupació. Així mateix, també té una escola d’adults en la qual hi ha una trentena d’alumnes, on el divertiment i passatemps, són les principals motivacions.
Artà Balla i Canta ha actuat –i actua- en molts encontres de balls populars, en les festes patronals de molts pobles de l’illa i en les principals festes populars mallorquines.

La fita principal de la història d’Artà Balla i Canta va ser en l’any 1988, del disc Artà Balla i Canta, en el qual hi ha, a més de peces del seu repertori actual, cançons pròpies i emblemàtiques d’Artà, com ara Sant Antoni de Viana o Sant Antoni de Pàdua. En el 2000, per a celebrar el vint-i-cinc aniversari de l’agrupació, s’ha reeditat el disc que es va gravar en 1988 i s’han afegit algunes peces noves, per a donar-li més consistència i qualitat.

Artà Balla i Canta també ha mostrat les seues creacions fora de Mallorca. En 1995 i en 1997 es va eixir, en format d’intercanvi, a l’Hospitalet de Llobregat i Castellterçol. En el 2000 van ser el grup mallorquí convidat en les festes de la Mercé que cada any organisa l’Ajuntament de Barcelona per Setembre. En 2003 va tornar a eixir en intercanvi a Perillo (A Corunya), i, a partir del 2005, cada any ha eixit a representar la seua música i danses a Istanbul (2005), Dubrovnik (2006), Londres (2007) i Colònia (2008), tenint una gran acollida en els diferents llocs que actuaren. En el 2009 va ser el grup que va animar la festa de Sant Antoni en el barri de Gràcia, en Barcelona. En el 2016 ha participat en el Festival de Danses de l’Antiga Corona d’Aragó, en Castelló.

Les preocupacions fonamentals d’Artà Balla i Canta són, d’una banda, la recuperació de balls i de vestits antics i, d’atra, la conservació dels punts i de les maneres pròpies de cantar i de ballar de la Comarca de Llevant i, més concretament, de l’estil artanenc. Per a fer-ho, no s’ha dubtat en consultar documentació fotogràfica i bibliogràfica ni a recórrer al testimoni d’aquelles persones majors que pogueren aportar alguna notícia.

Durant la década dels 2000, Artà Balla i Canta ha representat numerosos espectàculs en els quals la música i el ball han segut sempre els protagonistes, dels quals podríem destacar la Rondalla de Sant Salvador (2007), el Pas del Temps (2009).

En el 2011, han presentat el seu disc nou “A sa tieta”, un recull de 21 peces, compostes pels mateixos membres de l’Agrupació. Les lletres formen part de la cultura popular, de poetes mallorquins o de composicions específiques per a l’ocasió. Va ser registrat i mesclat en uns estudis d’Artà mateix. El disc va ser presentat en juny, en el Teatre d’Artà.


Idioma Castellano o Español
(en construcción)




JOTA DE CADA DIA





SES CANDELÀRIES



MATEIXA DE PRIMAVERA




JOTA DES BELLVEURE



JOTA MARINERA




SA TEVA JOTA



BOLERO VELL




JOTA DEL MALFANER



MATEIXA DE LLEVANT




CARRITXERA



JOTA DE S'ESTIU




PARADO DE VALLDEMOSA



RAMALLET




GEGANTS



JOTA ANTIGA




JOTA DES GUARDIA





SEGONA PART: GRUP DE DANSES I RONDALLA REPICÓ
(MANISES, VALENCIA, COMUNITAT VALENCIANA)



Idioma Valencià


HISTÒRIA DEL GRUP DE DANSES I RONDALLA REPICÓ

El Grup de Danses REPICÓ es va formar l'any 1987 ab l'objectiu de recuperar, difondre i promocionar el folclor en Manises i recuperar les nostres tradicions.

La nostra tasca principal ha segut sempre la recuperació i difusió del nostre folclor, dirigint els nostres esforços a la recuperació de cançons i balls tradicionals.

En l’any 1989 es va recuperar “EL BALL DE LES COVETERES” un event que es fea al voltant de la nit de Sant Joan en el solstici d’estiu i que sembla evident que estava relacionat ab la música i el ball tradicional.

Moltíssima gent major de la localitat ho assegura i reconeix, pero la veritat és que no es té pràcticament cap resultat en referència a melodies, balls i instruments.

Lo que sí que és cert és que han quedat moltes cançons populars que nos han cantat gent major de la localitat, de les quals algunes fan referència directa al "Ball de les Coveteres". Encara que en són molt poques i alguna prou residual (estrofa solta).

A partir d'estes explicacions, Eduard Navarro (mestre de la rondalla) agarra les dos melodies i en la primera "El dia de Sant Joan" compon una part instrumental seguint patrons tradicionalistes, per tal de completar-la, i en la segona adapta igualment arranjaments i harmonies ajustant les dos lletres completes i creant una lletra a la part incompleta per tal de fer tres estrofes.

De tal manera que recuperant cançons tradicionals ab referència al "Ball de les Coveteres" nos trobàrem que disposàvem d'una jota i unes seguidilles. Llavors per tal de continuar ab la llínia d'evolució tradicional (jota-seguidilla-fandango) nos calia un fandango.

Per tal de conformar un fandango, el mestre, Eduard, va fer un seguiment d'atres cançons de la comarca (l'Horta Sur) i a partir d'un cant de breçol de la localitat de Massanassa, fa una adaptació a fandango creant parts instrumentals i arranjaments seguint patrons tradicionalistes i creant una lletra.

En l'actualitat, el nostre grup està format per unes quaranta persones entre rondalla i balladors/es. Entre tots, fomentem i recuperem la tradició del folclor, per a que la cultura valenciana no es perda i així les noves generacions pugen conéixer i dependre les tradicions dels nostres antepassats.

El nostre grup participa en les dansades al voltant de la Nostra Comunitat i en les Festes Patronals de la Nostra Ciutat.

També, des de fa uns anys el nostre grup ha representat en la nostra ciutat alguns espectàculs on la musica i el ball són els protagonistes, com PERTANYENÇA (2012), D’OBRADORS A COVETERES (2013), GALANTERIES I FLORETES (2014), ACORDIÓ I BALL A MANISES (2015) i TRADIFUSIÓ (2016).

A més, també hem participat en festivals en alguns països europeus com Itàlia, França, Alemanya, Suècia, Bèlgica... on em fet germanor internacional en atres cultures i hem fet amics.

Per totes estes tasques, l’any 2013 l’Ajuntament de Manises va premiar al Grup de Danses i Rondalla Repicó en el Premi 9 d’Octubre.


Idioma Castellano o Español
(En construcción)


Presentant l'acte Josep Antoni Moya





Ú DE LA MAXUQUERA



FANDANGO D'AIORA



BOLERO DE CARLET



MALAGUENYA DE BARXETA 





Ú D'ANTELLA




JOTA DE MANISES

Es tracta d'un vals/jota cantada, a la que li hem incorporat una tornada instrumental i acoplat una coreografia seguint patrons tradicionals. Va ser transmesa per Amparo Escobar Bes, veïna de Manises.   




FANDANGO DE COVETERES

Recuperant cançons tradicionals ab referència al "Ball de les Coveteres" nos trobàrem quer disposàvem d'una jota i d'unes seguidilles. Llavors, per tal de continuar ab la llínia d'evolució tradicional (jota-seguidilla-fandango) nos calia un fandango. L'encarregat de la rondalla Eduard va fer un seguiment d'atres cançons de la comarca (l'Horta Sur) i apartir d'un cant de breçol de la localitat de Massanassa, fa una adaptació a fandango creant parts instrumentals i arranjaments seguint patrons tradicionals i creant una lletra. La coreografia a càrrec de Verònica Orts, tot seguint patrons tradicionals.    



SEGUIDILLES COVETERES

Tema tradicional de Manises que varem estrenar i presentar en l'Auditori Germanies en el 2013, on vàrem poder recuperar bona part del patrimoni tradicional nostre. El seu nom és "seguidilla còmica del belem", i la seua lletra era un tant "lliure" depenent del cantador que la interpretara. Les lletres fixades finalment han segut aportades per diferents fonts locals. L'adaptació musical va anar a càrrec d'Eduard Navarro i la creació coreogràfica a càrrec de Verònica Orts, tots seguint patrons tradicionals.     




JOTA DE BANYERES




BOLERO PLA DE VALÉNCIA





JOTA DE BENIGANIM


Una vegada finalisada l'actuació, els dos grups varen pujar a l'escenari i invitaren al public que es sumara a l'acte ballant en ells, formant un conjunt agermanat i de gran colorit, en una nit que invitava a participar.




Per a finalisar la foto de familia no podia faltar i tots d'alt de l'escenari posaren per a recort d'una nit que no s'oblidarà.

Enhorabona a l'Ajuntament  per l'iniciativa i als grups per fer-mos passar dos hores maravelloses, sentint cants de la terra valenciana i mallorquina.
.

No hay comentarios:

Publicar un comentario