MOROS I CRISTIANS 2024 - MIG ANY 27 i 28 D'ABRIL

MOROS I CRISTIANS 2024 - MIG ANY 27 i 28 D'ABRIL

ESTE BLOG ESTA ESCRIT EN IDIOMA VALENCIÀ, NORMES DE LA R.A.C.V. (REAL ACADEMIA DE CULTURA VALENCIANA), NORMES D'EL PUIG, I EN CASTELLÀ O ESPAÑOL

jueves, 23 de junio de 2011

LA FESTA DE SANT JOAN BATISTE - LA FIESTA DE SAN JUAN BAUTISTA

LA FESTA DE SANT
JOAN BATISTE
Fachada de la puerta principal de la Parroquia de San Juan bautista de Manises , con el ROLLO y los OLMOS en la puerta.


Escultura de San Juan Bautista, que se encuentra en la hornacina de la fachada principal de la Parroquia de San Juan Bautista. Obra del escultor valenciano Octavio Vicent. Fue inaugurada en el año 1951.
Idioma Valencià
La festivitat de Sant Joan Batiste, Titular de la Parroquia, es celebra hui 24 de Juny, que es quan l'Esglesia te establit la commemoracio dedicada al naiximent del Batiste.

En l'any 1965 deixà de fer-se el dia que li corresponia i es va traslladar a la Semana de Festes de Manises, sent una festa mes en la Semana que es dedicava a Les Santes Escudelleres, Patrones de la Ceramica i Patrones de Manises, en el mes de juliol. Posteriorment, en l'any 1977, fon l'ultim que es va celebrar conjunt en totes les festes, ya que es varen donar conte que eren massa festes en una mateixa semana i es tornaren a fer atres canvis, per lo que tornà a fer-se en el dia que li correspon, en dia 24 de Juny, en la seua festivitat.


Recordant est ultim any, 1977, les dades mes rellevants dels Clavaris i Actes son:

CLAVARIS:

Alcalde – President:
En VICENT LAPORTA LORENZO

Secretari:
En ROGELIO LÓPEZ PERALES

Tinents d'Alcalde:
En JOSÉ RICARDO MIQUEL MARTÍNEZ
En RAFAEL PALOP ROYO
En VICENTE LÓPEZ MARTÍNEZ
En JOSÉ BARRÉS BOTET

Regidors:
En JOSÉ LUIS VILAR VERDEJO
En ANDRÉS VILLALBA VALMAÑA
En CLORALDO NOHEDA BLASCO
En VICENTE BOIRA DE LOS DOLORES
En MELCHOR PLA GIMENO
En JOSÉ MARÍA MARTICORENA RUIZ
En RAFAEL ROCA LEAL
N' ALFREDO ASUNCIÓN GIMENO
En JOSÉ CAYETANO SOLER DAVID
En RAMÓN DÍEZ MAZO
En VICENTE BLASCO ÁLVAREZ

ACTES:

La festa començà el dilluns 11 de juliol a les 23:00 hores en la Plaça del Cor de Jesús, on es feu una sesssio de varietats selectes, que baix el titul de PALMARÉS, ademes d'un extens grup d'artistes, portaven com a figura estelar a una gran artista de la cançó: CRISTINA.

El dimarts 12 de Juliol, festa de Sant Joan:

A les 12:00 hores, en la Parroquia, Solemne Missa cantà en honor del Sant, a la que assistiren tota la Corporacio Municipal, la Reina de la Ceramica i Cort d'Honor, Junta Central de Festes, i tots els manisers que vullgueren participar.

A l'eixida de la Missa, en la mateixa plaça es va disparar una Mascletà, per la pirotecnia Arnal.

A les 14:00 hores, una dinar de Germanor.

A les 23:00 hores, en la Plaça del Cor de Jesús, es va representar la Sarsuela LA DOLOROSA i LA REINA MORA.


Un poc d'Historia de la festa: 

Com era tradicional – i per ser el Patró del Poble - l'Ajuntament es fea carrec i anava als actes religiosos, presidits per la Corporacio Municipal fins a l'any 1977. Des de 1979, com a conseqüencia del Nou Ajuntament eixit de les eleccions democratiques, la presencia de la Corporacio ha segut discontinua – casi nula -, i encara que es guardava la tradicio de fer-se carrec de les despeses ( moltes vegades en molt de reguiny ), i de que'l regidor de festes participara en la Junta Central, hi havien discussions ( estic parlant del anys 1980 fins a finals dels 1990 ) perque els regidors mes jovens no volien que l'Ajuntament participara en pagar actes religiosos, de fet no anaven a cap acte, pero els mes majors els feen reflexionar informant-los que era tradicio del poble i que es podia vore com una descortesia als ciutadans.

La festa de Sant Joan te unes particularitats propies, i es que l'Ajuntament coloca en la frontera de l'Iglesia de Sant Joan, el tradicional “ROLLO”, que abans es fea del primer blat o forment que s'havia collit pel terme i s'oferia al Sant, fent un “ ROLLO “ de grans dimensions i que es posa als peus del Sant en l'image que existix en la frontera. Despres este pa es repartia entre les Autoritats, Centres Benefics, etc.

Atra particularitat es l'ornamentacio de la porta de l'Esglesia, on es posen 2 oms, u a cada part de la porta principal. Esta costum no es complix tots els anys, en concret – i sense anar mes llunt- l'any passat 2010, no es varen posar.

El Ball de Les Coveteres es l'atra particularitat que porta afegida esta celebracio, i la tradicio conta que tenia lloc la vespra de la festivitat, on els veïns que vivien a les afores del poble, venien a la plaça de l'Esglesia i ballaven jotes valencianes oferint-les a Sant Joan. Les autoritats presents en l'acte els obsequiaven, al finalisar, refrescs i llepolies.

En l'actualitat i des de fa anys el Ball de Les Coveteres te lloc en la Plaça de Rafael Atard pel Grup Repicó de Manises.
.

No hay comentarios:

Publicar un comentario