MOROS I CRISTIANS 2024 - MIG ANY 27 i 28 D'ABRIL

MOROS I CRISTIANS 2024 - MIG ANY 27 i 28 D'ABRIL

ESTE BLOG ESTA ESCRIT EN IDIOMA VALENCIÀ, NORMES DE LA R.A.C.V. (REAL ACADEMIA DE CULTURA VALENCIANA), NORMES D'EL PUIG, I EN CASTELLÀ O ESPAÑOL

jueves, 4 de marzo de 2010

AUSIAS MARCH, XXII DIA DE LA LLENGUA I CULTURA VALENCIANES

Hui -dimecres dia 3- i -demà dijous dia 4 de Març 2010- la RACV ( Real Academia de Cultura Valenciana ), celebra el DIA DE LA LLENGUA I CULTURA VALENCIANES, recordant al poeta valencià mes gran i universal: Ausias March.
En la uep de la RACV www.racv.es esta en detall tota l'informacio, dels actes que es celebren, pero just es que des d'esta modesta uep -valenciana i valencianista- li dediquem un mereixcut homenage i donem difusio als actes, al mateix temps que fem un chicotet comentari sobre els mateixos.
Ausias March, naix en Gandia ( Valencia ) en 1238.
Mor en Valencia el 3 de Març de 1459.
Text d'una de les seues obres.
El dijous 4 de Març a les 19:30 hores, va tindre lloc en la Sala B ( Joquín Rodrigo ) del Palau de la Musica de Valencia, l'acte d'exaltacio de la Llengua Valenciana.
En una sala plena de gom a gom, l'acte fon presidit per l'Excelentissim Decà, va començar en les paraules de benvinguda del Secretari de la RACV. Feu la presentacio de l'acte i es donaren els premis a les falles premiades per la difusio de la Llengua Valenciana.
A continuacio es va entregar el XXI Premi Ausias March que varen rebre D. Felipe Garín Llombart i la Fundacio Bancaixa.
El Sr. Garín va donar les gracies, primer en valencià, i despres finalisà en castellà.
Per part de la Fundacio Bancaixa, la representant -una jove vinculà a l'exposicio i Obra Cultural- va omplir de "ALTRES, NOSALTRES, VOSALTRES", etc, etc., tot el seu discurs, no sent mereixedora d'haver rebut la distincio, ya que'l seu agraïment estigue ple de catalanismes i paraules alienes a la nostra llengua valenciana, que es lo que hui ( des de fa 25 anys ) venen ensenyant en l'escola. Es la normativa catalanista de l'A.V.L. (Academia Valenciana de la Llengua).
Com sempre BANCAIXA s'allunya de la Llengua Valenciana i no te la delicadea d'enviar a una representant que -no mes per educacio- no deixe en ridicul als que l'han homenajat. Ningu dels presents varem tallar la dissertacio per educacio, encara que sí que es devia d'haver fet, ya que venen a insultar-nos fins als nostres actes.
A continuacio Na Marta Lanuza ( de la Seccio de LLengua de la RACV ) va fer un parlament al voltant del llibre de José Nebot i Pérez, llibre que apareix aci baix i que fon la primera normativa en Llengua Valenciana que es va editar en l'any 1910.
Autor José Nebot Pérez. Llibre que se pot encontrar en la Llibreria París-Valencia
Bolleti que ha editat la RACV en est any 2010
Per a finalisar l'acte En Vicent Lluis Simó Santonja va dirigir unes paraules als assistents sobre la normativa del llibre editat i de la forma d'escriure, aixina com de lo dificil que es la traduccio de l'obra d'Ausias March.
Este llibre, el de José Nebot i un CD en les novetats informatiques de la RACV, es va posar a la venda a l'eixida de l'acte, i va tindre una gran acollida per la cantitat d'eixemplars que es varen vendre.
No haguera estat de mes que li hagueren regalat ( per que segur que no heu compraria ) un eixemplar a la representant de Bancaixa per a que adeprenguera a parlar i escriure.

No hay comentarios:

Publicar un comentario