MOROS I CRISTIANS 2024

MOROS I CRISTIANS 2024

ESTE BLOG ESTA ESCRIT EN IDIOMA VALENCIÀ, NORMES DE LA R.A.C.V. (REAL ACADEMIA DE CULTURA VALENCIANA), NORMES D'EL PUIG, I EN CASTELLÀ O ESPAÑOL

domingo, 19 de diciembre de 2010

DICCIONARI GENERAL DE LA LLENGUA VALENCIANA


UN BON REGAL DE REIS

el

DICCIONARI GENERAL DE LA

LLENGUA VALENCIANA


Demà dilluns 20 de Decembre es presenta una obra fonamental per al present i el futur del valencià. Es tracta del «Diccionari General de la Llengua Valenciana». Dos volums i 76.736 paraules per a un diccionari de definicions que incorpora tot el cabal lèxic valencià, en informació de tecnicismes, localismes, arcaïsmes, etimologia de les paraules, etc.

Este proyecte començà en 1999 i ara, onze anys i moltíssimes hores de treball després veu la llum, coordinat pel Doctor en Filologia Voro López i auspiciat per la RACV, la seua Secció de Llengua i Lliteratura, i el Patronat de l'Institució. En este procés dos insignes intelectuals valencians i colaboradors de l'obra, Xavier Casp i Joan Costa, varen fallir. El diccionari conta en la colaboració d'unes 60 persones més, entre colaboradors i informants.

Ademés del propi Voro López, que ha publicat diversos llibres en L'Oronella, entre els colaboradors de l'obra es troben numerosos autors vinculats a l'editorial i a les revistes Lletrafaller i Lletraferit, com: Andreu Tintorer i Peiró, Aureli López Muñoz, Bernat Arlandis i Manó, Juli Amadeu Àrias i Burdeos, Miquel Àngel Lledó Cardona, Vicent R. Calatayud, Obduli Jovaní, Lluís Fornés, Joan Costa (†), Daniel Sala o Rafel Pastor i Cantizano.

Una important nòmina d'informants han colaborat a que el diccionari continga una gran riquea dialectal. L'obra ha contat en informants de les següents localitats: Valéncia, Catarroja, Meliana, Picanya, La Vila, Paterna, Oliva, Aldaya, Culla, Altea, Murla, Cocentaina, Benaguasil, L'Alcúdia, Monserrat, Alfara , Torrent, Novelda, Torreblanca, Benifayó, Pinedo, Jaume Sansano, L'Alguenya, Palma , Alacant, Catadau, Alberich, Sant Vicent del Raspeig, Ador, Gandia, Alcoy, Torís, Jesús Pobre, Pedreguer, Carpesa, Alzira, Benicàssim, Monòver, La Vila, Vilarreal, Sant Mateu, Sedaví, El Portell de Morella, Beneixama, Vallada, El Fondó dels Flares o Carlet.

Més enllà de qualsevol sensibilitat llingüística, l'obra que es presenta demà dilluns, és una aportació cabal a la llengua i la cultura valencianes, un treball totèmic i ingent per a fixar el lèxic valencià de Vinaròs a Oriola i posar-lo al servici de tots els usuaris de la llengua. Un tesor lexicogràfic que no pot faltar com a obra de consulta en cap casa valenciana.

Els dos volums de l'obra estaran a la venda el dia de la presentació al PVP de 60 euros.

Lloc:
Saló d’Actes de l’Ateneu Mercantil · Valéncia.

Dia: Dilluns 20.12.2010

Hora: 19:00 hores.


+ info (característiques de l'obra):

Naucher 13
Dumenge 19 de Decembre de 2010.
Editorial L'Oronella.

No hay comentarios:

Publicar un comentario