MOROS I CRISTIANS 2024 - MIG ANY 27 i 28 D'ABRIL

MOROS I CRISTIANS 2024 - MIG ANY 27 i 28 D'ABRIL

ESTE BLOG ESTA ESCRIT EN IDIOMA VALENCIÀ, NORMES DE LA R.A.C.V. (REAL ACADEMIA DE CULTURA VALENCIANA), NORMES D'EL PUIG, I EN CASTELLÀ O ESPAÑOL

sábado, 12 de octubre de 2013

NOU D'OCTUBRE DE 2013, DIA DE LA PATRIA VALENCIANA


DIMECRES, NOU D'OCTUBRE DE 2013
DIA DE LA PATRIA VALENCIANA


La senyera dels valencians.


En l'image del Rei Jaume Ier, situada en el Parterre, i tenint sempre present a este Gran Rei, començaren els actes festius de la celebracio -per part de Tots els Valencians- del Nou d'Octubre de 2013.

Els actes començaren a les 00.00 hores en el que va tindre lloc un festival de foc en l'antic Riu Turia, en el Pont de les Flors.

Pel matí a las 11:30 hores va tindcre lloc la recepcio de les autoritats en l'Ajuntament, llectura del Decret de l'Alcaldia i l'entrega de la Senyera que es guarda en l'Archiu Municipal..

Poc abans del migdia, es varen disparar unes salves i a les 12:00 hores, en punt, baixaren la Senyera del balcó municipal, començant la processó civica.

Ya a les 10:00 h. la Plaça de l'Ajuntament estava casi plena de valencians que volien gaudir de la festa i gojar del dia que va amaneixer solejat i  d'excelent temperatura.

Per tota la plaça ee concentraven les entitats culturals i associacions que anaven a companyar a la Reial Senyera pels carrers de Valencia. 

En un dia de festa i reivindicatiu, esta camiseta era una de les que cada grup portava i que junt al cants de:
  • FORA EL CATALÀ DE L'ESCOLA,
  • DIA NACIONAL VALENCIÀ,
  • REIVINDIQUEM LO NOSTRE,
  • VIXCA EL REGNE DE VALENCIA,
  • VIXCA LA LLENGUA VALENCIANA, NO CATALANA,
tot el poble acompanyà a la Reial Senyera i autoritats, que eixint de la Plaça de l'Ajuntament, coninuaren pel carrer de Sant Vicent, Plaça de la Reina, entrant per la porta dels Ferros. Dins es va interpretar un Te Deum. Finalisat varen eixir per la Plaça de l'Almoina, Carrer Barchilla, Plaça de la Reina al Carrer de la Pau en direccio al Parterre.


En el Parterre -de gom a gom- esperavem la vinguda de la Reial Senyera, i despres dels actes protocolaris davant de l'image del Rei En Jaume -i per a finalisar- es va cantar i tocar l'Himne Regional o de la Comunitat Valenciana.

Per a finalisar es dirigirem a l'Ajuntament, pel carrer de Pintor Sorolla, Barques i a la Plaça.

Tots els que alli estavem es quedarem a la finaliacio d'este gran dia i  vore la mascletà que tingué lloc a les 14:00 hores.

Per la vesprà, a les 16:00 horas, la popular Dansà en la Plaça de la Verge i festival de Balls, Musica i Cançons Valencianes.

A les 17:00 hores, entrà Cristiana i Mora, Ciutat de Valencia.

Hui NOU D'OCTUBRE, els valencians celebrem el nostre DIA DELS ENAMORATS i les botigues i pastisseries estaven plenes de detalls per a poder oferir a la nostra mare, dona o amiga, la piuleta i el tronaor, junt al mocaor, tradició tipica valenciana, que any darrere any goja de mes aceptacio.


























Carrer del Pintor Sorolla


Carrer de Les Barques

LA MOCAORÀ, SANT DONÍS,
EL DIA DELS ENAMORATS VALENCIANS.


La mocaorà té el seu orige en el segle XVIII, quan pel Decret de Nova Planta , prohibiren les festes que es celebraven per l'entrà de Jaume I en Valencia.

En resposta dels valencians a la prohibició dels Borbons, els forners i pastissers començaren a fer dolços de massapà, que representaven els coets que no podien tirar, d'ahi naix la piuleta i el tronaor.

S'acompanyava de frutes i hortalices -fruta de l'horta valenciana- i (segons les creencies populars) eren les mateixes frutes que els moros regalaven a Na Violant d'H. dona de Jaume Ier. 
.

No hay comentarios:

Publicar un comentario