BENVINGUTS AL BLOG DE MANISES EN LLINEA · BIENVENIDOS AL BLOG DE MANISES EN LÍNEA · WELCOME TO THE BLOG OF MANISES ONLINE · BIENVENUE SUR LE BLOG DE MANISES EN LIGNE

AGENDA MANISERA, JULIOL/JULIO 2018

AGENDA MANISERA, JULIOL/JULIO 2018

AM 02, DIA 18 LA CABALGATA DE LA CERÁMICA

AM 02, DIA 18 LA CABALGATA DE LA CERÁMICA

AM 04, DIA 19 DE JULIO FIESTA RELIGIOSA

AM 04, DIA 19 DE JULIO FIESTA RELIGIOSA

AM 05

AM 05

AM 03, TRUC

AM 03, TRUC

AM 01, LLIBRE

AM 01, LLIBRE

ACV 02

ACV 02
.

ACV 03

ACV 03

ACV 01

ACV 01

ACV 04, MUSEO GLEZ MARTÍ (01 al 31 de Julio de 2018)

ACV 04, MUSEO GLEZ MARTÍ (01 al 31 de Julio de 2018)

EN LA FESTA DE SANT JOAN BATISTE ES CELEBRA EL VALL DE LES COVETERES. PUNCHE EN LA FOTO PER A + INFO

REP 01, dia 23 de juny

REP 01, dia 23 de juny
.

CONMEMORANDO LA FIESTA A SAN JUAN BAUTISTA, PATRONO DE MANISES, SE HA CELEBRADO EL TÍPICO BAILE DE “LES COVETERES”, EN RECUERDO DE NUESTROS ANTEPASADOS. PINCHE EN LA FOTO PARA + INFO

ELS MOROS I CRISTIANS DE MANISES HAN OMPLIT DE COLORIT I MUSICA ELS CARRERS DE MANISES. PUNCHE EN LA FOTO PER A + INFO

REP 02, MOROS I CRISTIANS

REP 02, MOROS I CRISTIANS
.

DURANTE UNA SEMANA SE HA CELEBRADO POR LAS CALLES DE MANISES LA FIESTA DE “MOROS I CRISTIANS”. PINCHE EN LA FOTO PARA VER UN PEQUEÑO REPORTAJE DE LOS DESFILES.

LA CLAVARIA DE LES SANTES JUSTA I RUFINA CONCEDIX L’ÀMFORA D’OR A LA CERAMISTA MANISERA: MERCEDES ALCÁCER MONTORO. PUNCHE EN LA FOTO PER A + INFO

REP 03, DIA 11 ÀMFORA D'OR 2018

LA CLAVARIA DE SANTAS JUSTA Y RUFINA, PATRONAS DE LA CERÀMICA Y DE MANISES OTORGAN EL “ÀMFORA D’OR 2018” A UNA CERAMISTA MANISERA. PÌNCHE EN LA FOTO PARA + INFO

manises

REP 04, EXPOSICIÓN DE CERAMISTAS

REP 04, EXPOSICIÓN DE CERAMISTAS
MANISES
MANISES

REP 05

REP 05
MANISES
MANISES

REP 06

REP 06
manises
MANISES

REP 07

REP 07
MANISES
manises

REP 08

REP 08
manises
manises

REP 09

REP 09
manises
manises

REP 10

REP 10
manises

ESTE BLOG ESTA ESCRIT EN IDIOMA VALENCIÀ, NORMES DE LA R.A.C.V. (REAL ACADEMIA DE CULTURA VALENCIANA), NORMES D'EL PUIG, I EN CASTELLÀ O ESPAÑOL

martes, 11 de octubre de 2016

NOU D'OCTUBRE, DIA DE LA PATRIA VALENCIANA, FESTA DE TOTS ELS VALENCIANS


 NOU D'OCTUBBRE DIA DE
LA PATRIA VALENCIANA

NUEVE DE OCTUBRE DÍA DE
LA PATRIA VALENCIANA

NOU D'OCTUBRE FESTA DE
TOTS ELS VALENCIANS

NUEVE DE OCTUBRE FIESTA
DE TODOS LOS VALENCIANOS 

HOMENAGE AL REI JAUME I


Articul Bilingüe
Idioma Valencià --- Idioma Castellano o Español

             

NOU D'OCTUBRE 2016

Un any mes ha aplegat la Festa de Tots els Valencians, la Festa del Poble Valencià que recorda i li fa l'homenage al Rei Jaume I, recordant aquell 9 d'Octubre de 1238, quan va entrar en la Ciutat de Valéncia.
La festa no sols es celebra el dia 9, sino que durant tota la semana les associacions culturals valencianes i valencianistes celebren un grapat d'actes, cadascuna en la seua seu, o es traslladen a llocs emblemàtics on celebren en solemnitat i emotivitat uns actes que engrandixen la festa i reconeixen tot lo bo que este Rei va portar a Valéncia i als valencians.

Un acte a destacar es el que es celebra en el Real Monasteri de Santa Maria d'El Puig, el dia 7 d'Octubre a les 21:00 hores, oficiat per l'Eminentíssim Don Antonio Cañizares Llovera, Cardenal Arquebisbe de Valéncia.

Ad est hora aplega la Real Senyera de Lo Rat Penat a la porta del temple i se prepara la comitiva en la Junta de Govern de Lo Rat, Regina dels Jocs Florals i Dames de la Cort d'Honor.

El Arquebisbe presidix la celebració i va a la porta del temple a rebre a la Real Senyera.

La comitiva: Sr. Arquebisbe i oficiants, Real Senyera, Dames de la Cort, Regina dels Jocs Florals, President i Junta de Govern de Lo Rat Penat, i entren pel corredor central de l'iglesia cap a l'altar major a on s'oficiarà la cerimònia religiosa. A tot açò l'orgue sonant i el Cor Popular de Lo Rat interpreta el cant d'entrada, fins a que apleguen a l'altar i al llocs destinats per a cadascú.

Tots el assistents, de peu, canten el Te Deum, després el Arquebisbe es dirigix als assistents.

Acabat el sermó, tots drets, la Regina i les seus Dames fan una ofrena floral a la Mare de Deu d'El Puig, Patrona del Regne de Valéncia. Mentres es fa l'ofrena el Cor Popular i tots els presents canten els Gojos a la Mare de Deu d'El Puig.

Finalisat el cant dels Gojos, en recort i memòria al Pare Jofré, que fa siscents anys creà el primer hospital per a “folls e orats”, el President de Lo Rat Penat, deposita una corona de llorer en la tomba del Pare Jofré i es canta un respons.

Per a finalisar el Cardenal Arquebisbe de Valéncia, l'Eminentíssim i Reverentíssim Sr. D. Antonio Cañizares Llovera, rep el Premi “Crit Valencià de l'Any 2016”, prèvia llectura de l'acta de l'acort pres per la Junta de Govern de Lo Rat el passat 15 de Setembre de 2016, en el que est any ha segut guardonat.

Despés de la bendició la comitiva ix del temple, seguint el mateix orde que a l'entrada, i la presidència religiosa despedix a la Real Senyera. Mentres el Cor Popular de Lo Rat canta l'Himne Cant a la Senyera.

INVITACIÓ AL MONATERI DE SANTA MARIA D'EL PUIG
LO RAT PENAT
 

ACLARINT CONCEPTES


Centrant-se en el Dumenge Nou d'Octubre, Dia de la Festa Gran, Dia de la Pàtria Valenciana, tradicionalment, a les 12:00 hores, es baixava la Senyera Real pel balcó de l'Ajuntament, després -en comitiva- pel carrer de Sant Vicent, Plaça de la Reina, fins aplegar a la Catedral de Valéncia, on es resa un Te Deum, oficiat per l'Arquebisbe Monsenyor Cañizares.

No ha pogut ser, les autoritats civils no han permés que es poguera fer este tradicional acte, i per a coneiximent dels valencians,  i per ad aquells que'l posen en dubte, nomenant-lo franquiste (d'ahí en amunt) Lo Rat Penat ha publicat un díptic molt aclaridor i que desmonta totes les veus antivalencianes i nocives que contínuament estan alçant-se desprestigiant i posant en dubte, l'orige i el sentit del mateix.
 • ANY 1238
El 9 d'Octubre dia de Sant Donís, Jaume I entra en la Ciutat de Valéncia.
 • ANY 1338
Primer Centenari de la Conquista. El Consell de la Ciutat organisa per primera volta una processó general que a partir d'eixe moment se celebra anualment en la presència de la Real Senyera, la qual presidix el Te Deum en la Sèu.
 • ANY 1596
Se tix una nova Real Senyera oficial, que encara que hui es conserva en el Museu Històric Municipal.
 • ANY 1707
Conquistat el Regne de València per les tropes de Felip V (IV de Valéncia) en el marc de la Guerra de Successió, el rei ordena abolir els seus Furs i llibertats. La processó anual del 9 d'Octubre es abolida. La Real Senyera es desmonta i es tanca en una arca de tres claus per a que no puga ser exhibida públicament.
 • ANY 1878
Se funda la societat LO RAT PENAT per impuls conjunt de Teodor Llorente (de tendència política conservadora), Feliu Pizcueta (lliberal) i Constantí Llombart (republicà).
 • ANY 1917
Les Joventuts Ratpenatistes junt a unes atres entitats, realisen un primer acte d'ofrena en el monument a Jaume I, L'acte tindrà continuïtat en anys posteriors.
 • ANY 1922
Per fi fructifiquen les gestions de Lo Rat Penat, i representants de l'Ajuntament de la Ciutat i de la Diputació de Valéncia, accepten l'invitació de Lo Rat Penat i participen en una recuperada processó cívica del 9 d'Octubre.
 • ANY 1923
Se tix la Senyera de la societat Lo Rat Penat, facsímil de la Real Senyera de 1596.
 • ANY 1925
A instàncies de Lo Rat Penat, l'Ajuntament aprova organisar-la oficialment.
 • ANY 1928
L'Ajuntament confecciona una atra Real Senyera oficial, també facsímil de la de 1596. La nova Senyera participa en una processó que es celebra ya de manera grandiosa i solemne, incloent el Te Deum en la Sèu i l'Ofrena a Jaume I.
 • ANY 1939
Una volta acabada la guerra civil, a causa del simbolisme autonomiste i republicà de la Senyera, les noves autoritats franquistes decidixen substituir-la, en la processó del 9 d'Octubre, pel conegut com a “Penó de la Conquista de la Ciutat de Valéncia”. La substitució dura fins a 1943, moment en que, en resposta a les solicituts de Lo Rat Penat, la Senyera torna a presidir la processó.
 • ANY 1979
L'Ajuntament decidix suprimir de la celebració els tradicionals parlaments de l'Alcalde de la Ciutat i del President de Lo Rat Penat junt al monument a Jaume I, aixina com la presencia de la Senyera oficial el Te Deum de la Sèu. A partir d'eixe moment la Senyera de la societat Lo Rat Penat haurà d'assumir les funcions simbòliques de la Senyera oficial en dit acte religiós.
 • ANY 1991
Transcorregut un paréntesis de dotze anys (a excepció de 1988, en motiu del 750 aniversari de la conquista), l'Ajuntament decidix que la Senyera oficial torne a presidir el Te Deum en la Sèu.
 • ANY 2015
L'Ajuntament torna a decidir que la Senyera oficial deixe de presidir el Te Deum. Novament la Senyera de Lo Rat Penat assumix les funcions simbòliques en el dit acte.
 • ANY 2016
Un any mes, l'Ajuntament torna a prohibir que la Real Senyera presidixca el Te Deum, per lo que es Lo rat Penat, en la seu Senyera, el que s'encarrega de dit acte.


LA BAIXÀ DE LA SENYERA EN
LO RAT PENAT

El Dumenge 9 d'Octubre a les 10:30 hores, en la Sèu de Lo Rat Penat, va tindre lloc la baixà de la Senyera pel balcó, en un carrer de Cavallers ple de gom a gom. Al so de la banda de musica, en l'Himne Regional o de la Comunitat Valenciana i en el de Valéncia, varem anar en direcció a la Seu. A la porta esperava el Cardenal Arquebisbe Antonio Cañizares i els oficiants. .

En una Sèu plena -des d'abans de que aplegara la Real Senyera- es dirigiren a l'Altar Major, on es va celebrar el ritual llitúrgic, curt pero emotiu, que degut a lo ple que estava, la majoria ho varem seguir per les pantalles de televisió que hi han instalades. Una vegada finalisat l'acte varem eixir i es dirigirem a la Plaça de l'Ajuntament, per que a les 12:00 hores tenia que fer-se la baixà de la Senyera Oficial, des del balcó de l'Ajuntament.
Estes fotografies que ara es mostren estan preses des dels monitors de tv que s'encontren repartits per la Sèu
PLAÇA DE L'AJUNTAMENT, 12:00 H.,
BAIXÀ DE LA REAL SENYERATrasllat de la Real Senyera, que la portava el Regidor Fernando Chiner de Ciudadans C's. La comitiva: Associacions Culturals, Partits Polítics presents en l'Ajuntament de Valéncia, aixina com la Senyera de Lo Rat Penat que anava acompanyada pels membres de la Junta i simpatisants, deixaren la Plaça de l'Ajuntament i pel Carrer de Sant Vicent, Carrer de la Pau, fins aplegar a la Plaça d'Alfons el Magnànim (El Parterre), lloc on està colocada l'estàtua de Jaume I. Allí es veren fer entrega d'unes corones de llorer i es va cantar l'Himne Valencià.


Com ya es tradicional en estos dos ultims anys, els catalanistes del Partit COMPROMÍS, durant tot l'acte no deixaren d'armar soroll en la charanga que portaven i que no deixaven escoltar res, com ya havia passat en la Plaça de l'Ajuntament. Al final -i per la pressió de la gent- pararen quan estava finalisant l'Himne i ya, pràcticament, havia finalisat tot.

Particularment no entenc cóm es possible que este partit catalaniste, encara que es disfrasse de valencià, tinga la cara d'acodir a est acte. Be, no entendre es un dir, tos sabem per que acodix.Per a finalisar tots junts tornarem a la Plaça de l'Ajuntament a on es va disparar esta mascletà.


Els valencians també celebrem en el NOU D`OCTUBRE, el DIA DELS ENAMORATS VALENCIANS.

Felic Dia a tots.

Pepe Esteve.
.

No hay comentarios:

Publicar un comentario