MURAL DE LOS CLAVARIOS DE SANTAS JUSTA Y RUFINA 2025

MURAL DE LOS CLAVARIOS DE SANTAS JUSTA Y RUFINA 2025

LES SANTES ESCUDELLERES 2025

LES SANTES ESCUDELLERES 2025


ESTE BLOG ESTA ESCRIT EN IDIOMA VALENCIÀ, NORMES DE LA R.A.C.V. (REAL ACADEMIA DE CULTURA VALENCIANA), NORMES D'EL PUIG, I EN CASTELLÀ O ESPAÑOL

jueves, 26 de enero de 2023

DIA DELS PIXAVINS, 22 DE ENERO DE 2023. FIESTAS DESAPARECIDAS EN MANISES


LA FESTA DELS PIXAVINS (22 DE GINER)
(Los "meavinos", en punt d'onze)


FESTA A SANT VICENT MARTIR
(PATRÓ DE LA CIUTAT DE VALÉNCIA)


El passat dumenge 22 de giner es va celebrar en Valéncia Capital la festa de Sant Vicent Martir o Sant Vicent de la Roda, que de los dos formes es coneix, y es el Patró de la Ciutat, a on es festa.

Antigament les fabriques de Manises teniem moltes visites de persones que vivien en la capital, per a vore cóm es fea la ceramica i aprofitaven per a comprar. Venien en el seu coche, no en tramvia, perque a l'anar carregats era molt complicat.

Venien tots mudats, en punt d'onze, com a figurins, i s'encontraven en les fabriques en els treballaors bruts, plens de barro i treballant.

La majoria anaven a l'obraor a on estaven fent a l'aire i el que estava en la roda fea algunes accions un poc exageraes (com posar la ma en el poal i esguitar als que estaven prop i els embrutaven de barro, entre atres), unes bromes que no agradaven perque anaven mudats.

Atres anaven al pintaor a vore com les dones pintaven les peces de ceramica, s'acostaven i no deixaven de preguntar pel modo i forma de cóm es fea per a pintar eixes cenefes tant ben fetes i iguals.

Les pintores els explicaven els colors que gastaven i si era en estarsit o directament a la peça.

N'hi havia atre grup de persones, de visitants, que -institucionalment- venien a Manises a visitar i saludar als fabricants coneguts, i normalment anaven al "tio Pepet" José Gimeno Martínez, i al que ara voran en una visita a la seua fàbrica. També era un lloc molt conegut la fàbrica de Cerámicas Hispania, com també voràn fotos y alguns atres visitaven la fàbrica de Cerámicas Faytanar, de Jaime Vañó Marqués.

Era un gran dia de festa per a Manises i una gran publicitat per al poble i tots s'en anaven carregats de ceràmica i en un bon recort d'haver passat per Manises visitant les fàbriques on es quedaven maravellats de l'artesania que en tot lo poble es feia.

Hui en 2023, no queden ni fàbriques, ni tendes ni llocs a on poden anar a vore fer ceramica. S'ha perdut la tradició i per no tindre no tenim ni un anunci institucional que recorde el dia dels PIXAVINS.

REPORTAJE FOTOGRÁFICO DE 3 FÁBRICAS

1 CERÁMICAS HISPANIA

2 CERÁMICAS FAYTANAR

3 JOSÉ GIMENO MARTÍNEZ, LA CERÁMICA VALENCIANA

(En muchas fotografías se indica el nombre de las personas)


Una imagen de unos alfareros en los años 1950-1960

CERÁMICAS HISPANIA
Ubicada en la calle Ribarroja. Ocupaba toda la manzana de lo que hoy, en 2023, comprende la calle Maestro Palau, Trinquet, Menéndez y Pelayo y la calle de Ribarroja, donde tenía la puerta principal.  


















CERÁMICAS FAYTANAR
JAIME VAÑÓ MARQUÉS
(Situada antes y ahora -todavía en activo- en la calle Norte)
























JOSÉ GIMENO MARTÍNEZ
LA CERÁMICA VALENCIANA
(Situada en la calle Huerto, todavía en funcionamiento,2023)




























La presencia de Francisco Ríos "QUICO", en esta fotografía, parece indicar que el refrigerio se celebraría en los locales del Patronato de Acción Social, en la puerta que recae al carrer de la Pilota, actualmente (2023) calle Dr. José Catalá, antiguamente calle de Juan Bautista Valldecabres, que es donde vivía Francisco Ríos, junto con su hermana Encarna.


Al fondo, a la derecha, Francisco Ríos, de pie.
.

No hay comentarios:

Publicar un comentario